26 Eylül 2008 Cuma

Bayramlık Ev Baklavası

Malzemeler:
6 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çay bardağı su
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pirinç unu
250 gr tereyağı
350 gr çekilmiş cevizŞerbet için:
5 su bardağı tozşeker
3.5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. * Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgâhı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın. * Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin. Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Birinci grup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci grup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka grubunu yayın. Dikdörtgen dilimler halinde kesin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin.* Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın. * Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra şerbeti ateşten alın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine gezdirerek dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin. Dilimler halinde servis yapalım. Afiyetler olsun...

1 yorum:

  1. benimde ama annem sağolsun müthiştir baklavaları özellikle kayseri güllü baklavası.

    YanıtlaSil