Fondü çeşitlerinden ilki ve en ünlüsü olan peynir fondü zorunluluktan ortaya çıkmış. İsviçre Alpleri' nde, soğuk kış günlerinde izole şekilde yaşayan halk, taze yiyeceğin bulunmadığı zamanlarda doyabilmek için kendi ürettikleri peynirden, şaraptan ve bayat ekmekten faydalanarak leziz ve mütevazi bir yemek yaratmışlar.
Kendi içinde de pek çok çeşidi olan peynir fondünün bilinen reçetesi: Kişi başına 100ml. beyaz şarap ve 200 gr. sert (Gravyer vb.) ve yarı sert (Emmental vb.) peynirin karışımından oluşuyor. Peynirin kıvamını arttırmak için bir miktar mısır nişastası veya un ve seyreltmek için ise ekseriya kirsch (kiraz brendisi) kullanılıyor. Toprak kapta hazırlanan bu peynir karışımını hep sıcak tutmak için ise altında bir mum yanıyor. küp küp kesilmiş bayat ekmek ve sebzeler uzun çatallar yardımıyla peynire banıp yeniyor. Etli, Peynirli, Sebzeli ve Çikolatalı fondü çeşitleri yapılıyor.
14 Mayıs 2009 Perşembe
Fondü Çeşitleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Heidi çizgi filmini izlerken peynir kızartırlardı dedesi ile ocakta. O zamandan beri merak ederim tadını ama peynirlisini beğenene rastlamadım henüz. Çikolatalısını ise Kahve Dünyasında muhteşem yapıyorlar. Sevgiler...
YanıtlaSilSeni gördükten sonra yanında da seni yesem ben çikolata niyetine şeker
YanıtlaSilHuysuzbalık: ben bütün peynir çeşitlerine bayıldığım için onuda seviyorum ama çikolata fondü başka tabi..
YanıtlaSilstil direktörü: canım çok saol bu güzel sözlerin için:))
çikolatalı föndü benim büyük aşkım öyle ki dogum günümde hediye almışlar bende evde föndü partisi verdim nefisdi...
YanıtlaSil